MALLENBOUW

Toepassingen

  • BETON GIETEN

  • VACUÜMINJECTIE

  • VACUÜMVORMEN

  • THERMOVORMEN

  • METAAL PERSEN

  • COMPOSIETPRODUCTIE

  • ZANDGIETEN

  • CARBON PRODUCTIE

jules-dock-shaping_cnc_frezen_eps_mallenbouw_automotive_ligfiets_3

Jules Dock Shaping produceert mallen en pluggen voor verschillende toepassingen. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan composietmallen voor hand lay-up, vacuüminjectie of prepreg composietproductie. Andere toepassingen waar wij mallen voor frezen is de vacuümvorm industrie, hier worden mallen voor gefreesd uit tooling-block of aluminium. Mallen uit tooling-block worden meestal gebruikt voor kleine series, deze kunnen tot hoogglans gepolijst worden voor transparante toepassingen. Ook frezen wij regelmatig mallen uit MDF voor toepassingen waar de oppervlaktekwaliteit niet hoogwaardig dient te zijn. Hierbij kunt u denken aan persmallen voor metalen platen en mallen voor thermovormen, waarbij er een membraan tussen de mal en het materiaal wordt gelegd.

Onze composietmallen worden opgebouwd uit een kern van EPS (piepschuim). Deze wordt voorgefreesd met een negatieve offset, er wordt dus meer materiaal weggehaald dan de uiteindelijke vorm moet zijn. Vervolgens wordt over het gefreesde EPS een verstevigende laag op basis van glasvezel en polyesterhars aangebracht. De laag zorgt voor veer stijfheid in de mal en is belangrijk voor een goede hechting met de volgende stap: het aanbrengen van de freespasta. De negatieve offset die bij het voorfrezen ontstaan is wordt opgevuld met een freespasta op basis van polyester. Dit vormt, na uitharding, een dikke en keiharde laag die voor een groot deel de sterkte van de mal bepaald. De aangebrachte freespasta wordt vervolgens nagefreesd om het uiteindelijke model te verkrijgen.

Onze mallen worden altijd voorzien van een MDF onderplaat ten behoeve van transport en stijfheid. Het is eventueel ook mogelijk om mallen extra te verstevigen door een houten of metalen bekisting er omheen aan te brengen. Met name in de betonindustrie wordt dit veel toegepast in verband met de zijwaartse krachten die op de mal uitgeoefend worden bij productie. De afwerking van onze mallen wordt voorzien vanuit ons zusterbedrijf Jules Dock Composites, zij werken uw mal tot hoogglans af door gebruik te maken van een hoogwaardige DD lak, een lak die ook in de jachtbouw wordt toegepast. Dit zorgt ervoor dat uw product naadloos en zonder oneffenheden uit de mal komt bij productie.

jules-dock-shaping_cnc_frezen_nabewerken_coating_polijsten
jules-dock-shaping_epoxy-mal1
jules-dock-shaping_cnc_frezen_mdf_mallenbouw
jules-dock-shaping_cnc_frezen_eps_mallenbouw_automotive_ligfiets